Introducció

Introducció

Aquí teniu la introducció sobre el nostre projecte... Més informació »

La Rajoleta

La Rajoleta

Visita a La Rajoleta... Més informació »

Dibuixos

Dibuixos

Aquí estàn els nostres dibuixos... Més informació »

Bibliografia

Bibliografia

La nostra bibliografia... Més informació »

dimecres, 15 de juny del 2016

La Rajoleta



Durant la dècada dels 80 del s.XX, l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat va adquirir la finca de la fàbrica de ceràmica Pujol i Bausis -coneguda popularment com "La Rajoleta" -, llavors en mans del seu últim propietari. Era la fi de la decadència d'una de les empreses dedicades a la producció de ceràmica industrial que va viure, especialment amb el Modernisme, la seva època de màxima esplendor.



Els seus precedents empresarials se situen en 1858, quan dos socis francesos, Màrius Jourdan i Joan Terrada, formen una societat per edificar una "fàbrica de rajoles" en un lloc propietat de Pau Pujol Franquesa. Per fonts documentals es coneix que es produïen "rajoles fins i llosetes".




L'empresa passaria per diferents tancaments i canvis de mans fins a l'any 1876, quan Jaume Pujol i Bausis es va fer càrrec de la fàbrica. Iniciaria una etapa d'estabilitat amb la producció d'unes ceràmiques de qualitat que adquiriran una gran notorietat, especialment durant l'etapa del seu fill, Pablo Pujol Vilà, coincident amb l'època daurada del Modernisme.





En Jaume Pujol i Bausis fou clarament l'impulsor del negoci i, molt especialment, l'innovador que va reconduir l'activitat cap a la ceràmica que tenia una forta demanda amb els canvis de moda cap al modernisme. La introducció del vapor el 1886, la recuperació de la tècnica del daurat, la constant tasca d'experimentació amb nous materials va fer que els màxims exponent de l'arquitectura de final de segle confiesin les seves comandes a la fàbrica. En aquest període la fàbrica és coneguda com "la rajoleta", nom que en Jaume Pujol havia assignat a les peces de 13x13 cm, mentre que a les peces de 20x20 cm les anomenava "taulells". Posteriorment, l'any 1891 Pau Pujol i Vila s'encarregà de l'empresa, que des d'aleshores prengué el nom de "Fill de Jaume Pujol i Bausis". La fàbrica experimenta un fort creixement, el que obliga a incrementar la capacitat de producció amb nous forns que permeten una més variada i ràpida producció.


Resultat d'imatges de la rajoleta





Aquests són algunes de les rajoles que fabricaven allà:


Resultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat
Resultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat rosaResultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada